آشنایی با انواع صندوق سرمایه‌ گذاری ارز دیجیتال
آشنایی با انواع صندوق سرمایه‌ گذاری ارز دیجیتال

بازارهای مالی و دنیای سرمایه‌گذاری، همواره در حال تغییر و تحول است. ظهور ارزهای دیجیتال نیز فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدیدی را برای سرمایه‌گذاران فراهم کرده است. از جمله موضوعاتی که باید در بازار ارزهای دیجیتال به آن توجه داشته باشیم، «صندوق‌ سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال» هستند.

 

صندوق سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال چیست و چگونه کار می‌کند؟

در سرمایه‌گذاری، مدیریت ریسک و داشتن یک پرتفوی متنوع اهمیت بسیاری دارد. دارایی‌های سنتی مانند اوراق قرضه و سهام از دیرباز پایه اصلی پرتفوی سرمایه‌گذاری بوده‌اند. با این حال، دنیای مالی مدرن، گزینه‌های زیادی را برای سرمایه‌گذاران فراهم کرده است.

از جمله این گزینه‌ها و ابزارهای مالی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند که انواع مختلفی دارند و هرکدام بر پایه دارایی‌های گوناگونی هستند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال نیز یکی از این صندوق‌ها و روش‌های سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال هستند که به واسطه آن‌ها، سرمایه‌گذاران بدون آن که نیاز باشد تا مستقیماً ارزهای دیجیتال را معامله کنند، بخرند و بفروشند، می‌توانند با آن‌ها در بازار سرمایه‌گذاری کنند.

از جمله مزایایی که ایجاد یک پورتفولیوی متنوع می‌تواند داشته باشد، محافظت از سرمایۀ سرمایه‌گذاران در برابر نوسانات بازار است. اگر ارزش یک دارایی کاهش یابد، افزایش ارزش یک دارایی دیگر می‌تواند به جبران آن ضرر کمک کند. بسیاری از معامله‌گران با سرمایه‌گذاری‌های مستقیم و ایجاد یک پورتفولیوی متنوع برای خود، این استراتژی را در پیش می‌گیرند، همچنین برخی دیگر نیز از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری به مجموعۀ گسترده‌ای از دارایی‌ها دسترسی پیدا می‌کنند.

 

انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال کدام‌ اند؟

همانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری سنتی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری ارزهای دیجیتال نیز انواع مختلفی دارند. انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال عبارت‌اند از:

الف) صندوق‌های شاخص ارز دیجیتال

ب) صندوق‌های قابل‌معامله (ETF) ارز دیجیتال (اعم از صندوق‌های آتی و نقدی)

ج) صندوق‌های پوشش ریسک ارز دیجیتال

ه) صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر (VC) ارز دیجیتال

 

هر یک از انواع این صندوق‌‌های سرمایه گذاری ارز دیجیتال، فرصت‌های منحصربه‌فردی را برای سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال ارائه می‌دهند که نیازهای سرمایه‌گذاران مختلف با میزان ریسک‌پذیری متفاوت را برآورده می‌نمایند. درک انواع صندوق‌ها می‌تواند به سرمایه‌گذاران کمک کند تا تصمیمات آگاهانه‌ای درباره چگونگی انتخاب میان آنها و تخصیص سرمایه‌شان در این بازار بگیرند.

جهت فعالیت در هرکدام از این صندوق‌ها به دلیل اینکه ایران تحریم است، نیاز به ای پی ثابت دارید.

 

صندوق‌ شاخص ارز دیجیتال

در بازارهای مالی سنتی، صندوق‌های شاخص ارز دیجیتال (Crypto Index Funds) از یک شاخص بورسی مانند میانگین صنعتی داو جونز (Dow Jones Industrial Average)، اس‌اندپی ۵۰۰ (S&P ۵۰۰) یا نزدک کامپوزیت (Nasdaq Composite) پیروی می‌کنند.

برای مثال، اگر یک صندوق شاخص، بر اساس نزدک کامپوزیت باشد، درنتیجه آن صندوق بر روی بخشی از سهام هر یک از شرکت‌های لیست‌شده در آن شاخص، سرمایه‌گذاری خواهد کرد و عملکردش مشابه آن شاخص خواهد بود. بنابراین، سرمایه‌گذاران می‌توانند بدون نیاز به خریدن سهام تعداد زیادی از شرکت‌ها در بازار، از طریق سرمایه‌گذاری بر روی صندوق‌های شاخص، یک پورتفولیوی متنوع از سهام انواع شرکت‌ها را داشته باشند.

 

صندوق‌های قابل‌معامله ارز دیجیتال

گرچه صندوق‌های قابل‌معامله (Crypto ETFs) از جمله ETF بیت کوین، شباهت‌هایی به صندوق‌های شاخص دارند، اما تفاوت‌های مهمی نیز میان آن‌ها وجود دارد. برای مثال، برخلاف صندوق‌های شاخص که تنها یک بار در روز پس از بسته‌شدن بازارها قابل معامله هستند، ETF ها مانند سهام در طول روز و زمان بازبودن بازارها معامله می‌شوند.

اما مهم‌ترین تفاوت میان آن‌ها، این است که صندوق‌های شاخص از یک شاخص خاص پیروی می‌کنند، اما صندوق‌های قابل‌معامله متشکل از انواع دارایی‌ها مثل کامودیتی‌ها، اوراق، سهام و حتی املاک و مستغلات هستند. صندوق‌های قابل‌معامله ارز دیجیتال نیز می‌توانند بر روی شرکت‌های بلاک چین یا دارایی‌های دیجیتال سرمایه‌گذاری کنند.

 

صندوق‌ پوشش ریسک ارز دیجیتال

صندوق‌های پوشش ریسک (Crypto Hedge Funds)، در کلاس‌های مختلف دارایی و بخش‌های گوناگون بازار سرمایه‌گذاری می‌کنند. بازار در هر وضعیتی که باشد، آن‌ها به دنبال آن هستند تا بازدهی خوبی داشته باشند. صندوق‌های پوشش ریسک ارز دیجیتال نیز مانند هر صندوق پوشش ریسک دیگری، می‌بایست با مدیریتی فعال، هدفشان ایجاد بازده در میان نوسانات بازار باشد. صندوق‌های پوشش ریسک، برای آنکه بتوانند بازدهی مطلوبی داشته باشند، از استراتژی‌های پیچیده وزن‌دهی سبد و تکنیک‌های مدیریت ریسک برای محافظت در برابر ضرر و زیان‌های احتمالی استفاده می‌کنند. اما برخلاف صندوق‌های پوشش ریسک متعارف، صندوق‌های کریپتویی، سرمایۀ سرمایه‌گذاران‌شان را در خرید و فروش ارزهای دیجیتال به‌کار می‌گیرند. میزان دارایی تحت مدیریت صندوق‌های پوشش ریسک کریپتویی در اواخر سال ۲۰۲۳ برابر با ۱۵/۲ میلیارد دلار بود.

 

صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر ارزهای دیجیتال

صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر ارزهای دیجیتال (Crypto Venture Capital Funds)، مستقیماً در شرکت‌های حوزه ارزهای دیجیتال و بلاک چین سرمایه‌گذاری می‌کنند.

گرچه بسیاری از صندوق‌های سرمایه‌گذاری VC، وقتی استارتاپ‌ها در فاز اولیه کار خود قرار دارند، بر روی آنها سرمایه‌گذاری می‌کنند، برخی از این صندوق‌ها برای سرمایه‌گذاری دست به انتخاب پروژه‌های مختلف در فازهای مختلف می‌زنند. تا به امروز چندین صندوق سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال خطرپذیر در حوزه ارزهای دیجیتال در حال سرمایه‌گذاری بوده‌اند. در زیر نمونه‌هایی از آن صندوق‌های VC آورده شده است.

اشتراک گذاری: